Blog

Vinske ceste Poreštine
shadow

Vinske ceste Poreštine

Vinova loza se na području cijele Istre pa tako i Poreštine uzgaja još od vremena prije Krista. Na Poreštini postoje brojni pisani spomenici koji svjedoče o njezinom postojanju. Primjerice kameni spomenici iz vremena vladavine Rimskog Carstva koji svjedoče o postojanju vinove loze i branju grožđa. Kroz stoljeća su u gradu mijenjane vlasti, a time i nazivi Parentium, Parens ili Poreč, ali je oduvijek ostao čuven po ulju i vinu.
Zahvaljujući pogodnom tlu i blagoj mediteranskoj klimi, s dugim, toplim ljetima i kratkim, blagim zimama, Istra ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva.
Vinska cesta Poreštine odvest će vas iz gradske vreve u vinograde i vinske podrume . Od Višnjana, udaljenog od Poreča oko 15 km, spušta se prema obali područje crvene zemlje idealno za uzgoj vinove loze, dok vas u drugom pravcu, prema Vižinadi vinske ceste vode na vinorodne brežuljke i u vinske podrume obližnjih sela. Upravo u tim podrumima nastaju izuzetna vina čijoj kvaliteti doprinosi spoj tradicijske proizvodnje sa suvremenom tehnologijom .
Kroz dugu povijest uzgoja vinove loze i tradiciju vinogradarstva u Poreču su krajem 19. stoljeća postavljeni temelji za osnivanje današnjeg Instituta za poljoprivredu s vinarskim podrumom.
Na Poreštini je najrodnije vino Malvazija istarska , sorta bijelog vina, a odmah uz nju na okolnim, zelenim se proplancima ponosito penju Pinot bijeli i Pinot sivi te Chardonnay i Sauvignon. Od crnih vina ovdje odlično uspijeva Teran , Borgonja , Merlot, i Cabernet sauvignon. Muškat i Malvazija slatka odlična su desertna vina.
Vinski će vas puti očarati i svojim prirodnim ljepotama, a sve boje, mirisi i okusi navesti na neka nova istraživanja.