Blog

Tartufi u Istri
shadow

Tartufi

Šumoviti brežuljci, sakrivene doline, vijugavi puteljci uz riječna područja središnje Istre plodna su nalazišta tartufa. Idealno podneblje i blaga klima zaslužni su za bogato stanište ovog podzemnog blaga specifičnog i intenzivnog okusa i mirisa.
Tartufi su poznati još od davnina, u njemu su uživali rimski carevi, stoljećima kasnije austrougarsko plemstvo, a danas i svi zaljubljenici u istarsku gastronomiju. Za pronalazak ovog svjetski poznatog afrodizijaka potrebni su iznimno dobro istrenirani psi tartufari jer ova posebna vrsta gljiva raste u zemlji na dubini do 30 cm.
Brojne su vrste tartufa, od kojih je samo devet jestivo. U Istri možete kušati Tuber magnatum Pico ili plemeniti bijeli tartuf , Tuber melanosporum Vittadini ili plemeniti crni tartuf te Tuber aestivum i Tuber brumale, odnosno ljetni i zimski tartuf . Tartufi su to koji predstavljaju vrhunac istarske kuhinje u kombinaciji s tradicionalnim jelima od predjela do deserta.
Zavodljive gastronomske tajne čekaju na vas u vrhunskim porečkim i istarskim konobama i restoranima koji će vam ponuditi samo najbolje od istarskih tartufa.