Blog

O porečkim plažama
shadow

Plaže

Na području se Istre kakvoća mora prati neprekidno od 1988. godine. Višegodišnjim ispitivanjem uvedeni su kriteriji za ocjenu mora pa se tako njegova kvaliteta ocjenjuje u četiri kategorije koje se obilježavaju u različitim bojama. Plava boja označava more visoke kakvoće, zelena boja more podobno za kupanje, žuta boja znak je umjereno onečišćenog mora dok je crvenom označeno jače onečišćeno more. Ovim se kriterijima nastoji ukazati i istaknuti obalna područja s vrlo čistim morem.
Upravo je plava boja osnova projekta Plava zastava čiji je cilj očuvanje mora i obale. Plaže i marine s Plavom zastavom dokaz su čistog mora, kvalitetne usluge i opreme, a da bi ponijele ovo prestižno priznanje, moraju udovoljiti brojnim kriterijima projekta za očuvanje mora i obale koji se u Europi provodi od 1987. godine, a od 2000. godine i u ostatku svijeta. Nagrada se dodjeljuje na razdoblje od godinu dana i treba se svake godine ponovno zaslužiti.
Na porečkom Brulu ove je godine obilježeno svečano podizanje još jedne Plave zastave, 21. po redu. Dvadeset plaža na području Poreča ponosi se Plavim zastavama pa ih je tako na plažama Plave lagune podignuto 9, a na plažama porečke Riviere 8. U marini se vijori jedna, dok su gradskim plažama dodjeljene 3 plave zastave.
Poreč je već 12 godina uključen u međunarodni projekt za očuvanje mora i priobalja te sigurne plaže i obale. Grad iz godine u godinu dokazuje koliko doprinosi boljitku svojih građana i gostiju. S ponosom, nek se čuje glas da Poreču pripada 20 posto svih Plavih zastava u Hrvatskoj!