Blog

Istra Gourmet
shadow

Istra Gourmet

Eno-gastro vodič kroz Istru, Istra gourmet, već niz godina savjetuje ljubitelje istarskih domaćih jela i vina. Istarska gastronomija poznata je po dugoj tradiciji okusa i mirisa nastalih u domaćim kuhinjama. Ponuđena domaća jela, koja neizostavno treba kušati, temelje se na tjestenini, mesu ili ribi, a uz njih dolaze i slastice, okrugle fritule, hrskave kroštule i cukerančići.
U Istra gourmetu svoje su mjesto zaslužili najbolji istarski restorani, konobe i agroturizmi, ocjenjeni prema kategorijama hrane, pića, ambijenta i usluge, birani prema maštovitosti i kvaliteti priprave, ponudi, čuvanju, prezentaciji i posluživanju vrhunska vina, unutarnjem i vanjskom uređenju, ljubaznosti te ugođaju i dočeku i ispraćaju gostiju.

Vrijednu titulu Biranih restorana i konoba ove je godine osvojilo sedam restorana i pet konoba. U vodiču ćete ih pronaći pod oznakom TOP 2010. Ovogodišnje izdanje po prvi puta predstavlja i deset hotelskih a la carte restorana koji su značajnije podigli razinu svoje ponude.

Sve su te primamljive adrese otvorene svim gastronomadima, a kušanjem njihovih specijaliteta ponovno ćete se uvjeriti u jedinstvenost istarske gastronomije.
Gastronomski vodič vam savjetuje, krenite u unutrašnjost Istre i put će vas odvesti izravno u autohtone konobe gdje možete kušati i jela od tartufa . Zbog svoje specifične arome taj se afrodizijak savršeno uklapa u svako jelo, od predjela do deserta. Osim različitih vrsta tartufa, opisanih u Istra gourmetu, pravi je gastronomski specijalitet i meso istarskog goveda, boškarina.
Eno-gastro vodič vam osim gastronomskih delicija nudi i popis istarskih vinara koji, u svojim vinskim podrumima, čuvaju izuzetna vina od najprisutnije malvazije, crvenih vina terana i refoška do muškata.
Želite li pak krenuti cestama maslinovog ulja , Istra gourmet sastavio je za vas listu vrsnih istarskih maslinara s obilježenim uljarama i konobama.